ROME - Zeker twintig Afrikaanse vluchtelingen zijn woensdagochtend vroeg verdronken toen het schip waarmee zij de oversteek naar Europa wilden maken, zonk nabij het Italiaanse eiland Lampedusa.

Omdat nog circa 130 mensen worden vermist, vrezen de autoriteiten dat het dodental nog veel verder oploopt. Dat meldden Italiaanse media.

Het 13 meter lange schip raakte in de nacht van dinsdag op woensdag in Maltese wateren in de problemen.

Grootschalige reddingsoperatie

Nadat de bemanning per satelliettelefoon alarm had geslagen, werd een grootschalige reddingsoperatie op touw gezet. De boot kapseisde en zonk echter voordat de hulpverleners alle opvarenden in veiligheid konden brengen.

De Italiaanse kustwacht heeft de lichamen van twintig slachtoffers gevonden. Slechts 48 mensen konden tot dusver worden gered. Slechte weersomstandigheden bemoeilijken de reddingswerkzaamheden. Voor het leven van de overige opvarenden wordt dan ook gevreesd.

Libië

Volgens de Italiaanse kustwacht was de boot twee dagen geleden vertrokken uit Zuwarah in het westen van Libië. Aan boord waren vooral gastarbeiders uit Somalië en Eritrea die het geweld in het Noord-Afrikaanse land wilden ontvluchten.

Volgens het persbureau ANSA waren ook vrouwen en kinderen op het schip. Onder de mensen die uit het water zijn gered, is een hoogzwangere vrouw.

Toegangspoort

Lampedusa is al jaren een toegangspoort tot Europa voor talloze immigranten uit met name Afrika. De laatste maanden is de vluchtelingenstroom vele malen groter dan anders als gevolg van de politieke onrust in grote delen van Noord-Afrika.

Ongeveer 20.000 mensen zijn sinds januari neergestreken op het eilandje, dat zelf amper vijfduizend inwoners telt die vooral leven van de visserij en het toerisme.


Grotere kaart weergeven

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special