PARIJS - Laurent Gbagbo is toch niet bereid op te stappen als zittend president van Ivoorkust. Dit zei hij dinsdagavond in een telefonisch interview met de Franse tv-zender LCI.

Gbagbo beschouwt zich nog steeds als de winnaar van de presidentsverkiezingen in november, terwijl de internationale gemeenschap Alassane Ouattara beschouwt als het legitieme staatshoofd.

Volgens Gbagbo kunnen alleen nieuwe onderhandelingen tussen hem en Ouattara de politieke impasse doorbreken.

De generaals die momenteel namens Gbagbo onderhandelen, praten volgens hem alleen maar over een staakt-het-vuren, niet over het presidentschap.

Eerder werd gemeld dat Gbagbo bereid was de strijd tegen zijn belagers op te geven en hij om bescherming vroeg van de Verenigde Naties. Dit zou een functionaris van de Verenigde Naties hebben gezegd.

Overgegeven

Eerder op de avond werd door het persbureau Reuters gemeld dat betrokken VN-personeel rapporteerde dat ''president Gbagbo zich ook heeft overgegeven en om bescherming heeft verzocht van de Onuci''.

De militairen in Ivoorkust die nog trouw waren aan Gbagbo, hebben zich wel overgegeven aan militairen van de VN-missie in het West-Afrikaanse land.

Dit hebben de Verenigde Naties laten weten. De gevechten in de grootste en belangrijkste stad van het land, Abidjan, zijn volgens de VN voorbij. Wel schieten jongeren er nog met vuurwapens.

Bloedige krachtmeting

De weigering van Gbagbo om eind vorig jaar na kennelijk verloren presidentsverkiezingen op te stappen, leidde tot een bloedige krachtmeting met zijn tegenstanders.

Die belaagden hem in zijn laatste bolwerk in Abidjan, waar hij dinsdag bovendien werd bestookt door Franse gevechtshelikopters.

Gbagbo's rivaal Alessane Ouattara wordt door de internationale gemeenschap als wettig gekozen president erkend.

Internationale Strafhof

De aanklager van het Internationale Strafhof wil een formeel onderzoek openen naar het bloedbad dat zich vorige week in Duékoué in het westen van Ivoorkust heeft afgespeeld.

Volgens de rooms-katholieke organisatie Caritas werden daar in drie dagen tijd meer dan duizend mensen afgeslacht in een wijk die onder controle stond van milities die aan de kant staan van de internationaal erkende president Alassane Ouattara.

Verantwoordelijk

Aanklager Luis Moreno-Ocampo wilde zich er dinsdag niet over uitlaten wie verantwoordelijk is voor de slachtpartij. Hij wees er op dat zowel Ouattara als diens rivaal de zittende president Laurent Gbagbo de jurisdictie van het Strafhof erkent.

Hij riep omliggende West-Afrikaanse landen op formeel om een onderzoek te vragen, zodat hij daar meteen mee kan beginnen.

Zonder een dergelijk verzoek moet Moreno-Ocampo een panel van rechters met voldoende bewijzen zien te overtuigen een dergelijk onderzoek te openen, wat weken of zelfs maanden zou kunnen vergen.