BERLUSCONI - De centrumrechtse meerderheid in de Italiaanse Kamer van Afgevaardigden heeft dinsdag in een motie uitgesproken dat de rechtbank van Milaan niet bevoegd is in het Rubygateproces tegen premier Silvio Berlusconi dat woensdag begint.

De magistraten in Milaan achten zichzelf wel bevoegd. Het conflict tussen wetgevende en rechterlijke macht wordt nu naar verwachting voorgelegd aan het Constitutioneel Hof in Rome.

Volgens de centrumrechtse meerderheid moet Berlusconi voor ambtsmisbruik worden berecht voor een speciaal ministerstribunaal en niet in Milaan.

Hij zou in uitoefening van zijn functie hebben gehandeld toen hij een telefoontje pleegde om het Marokkaanse escortmeisje Ruby uit handen van de politie te krijgen. Zij zou familie zijn van de toenmalige Egyptische president Mubarak, aldus Berlusconi, die zei dat hij een diplomatiek incident wilde voorkomen.

Berechting tegenhouden

Berechting door het ministerstribunaal heeft voor Berlusconi het voordeel dat de berechting door zijn centrumrechtse meerderheid in de Kamer kan worden tegengehouden.

Dario Franceschini, de fractieleider van de grootste oppositiepartij, de centrumlinkse PD, repte dan ook over de ''zoveelste schandelijke pagina'' in de serie gevallen waarbij Berlusconi het parlement gebruikt om aan berechting te ontkomen, aldus persbureau ANSA.

Start proces

Het Constitutioneel Hof doet er naar verwachting maanden over om het conflict tussen Kamer en rechtbank te behandelen.

Volgens deskundigen heeft de zaak bij de hoogste rechters geen opschortende werking en gaat het Rubygateproces woensdag gewoon van start.

Journalisten

Hordes journalisten uit de hele wereld zijn afgekomen op het Rubygateproces tegen Berlusconi dat woensdagochtend begint. Voor de rechtbank in Milaan stond al een tv-ploeg uit Australië.

Media die hoopten de getuigenissen in het prostitutie- en machtsmisbruikproces in de rechtszaal te filmen, komen bedrogen uit.

De magistraten bleven bij nieuwe onderhandelingen dinsdag bij hun eerder ingenomen standpunt dat televisiecamera's en fototoestellen binnen niet welkom zijn. Wel kunnen er radio- en geschreven verslagen worden gemaakt.