BRUSSEL - Na ruim een week van luchtaanvallen door de NAVO en de internationale coalitie is een derde van de militaire capaciteit van het leger van de Libische leider Kaddafi verwoest.

Kaddafi's troepen veranderen daardoor van strategie en verbergen hun tanks en zware geschut steeds meer in dorpen en steden, om die minder bloot te stellen aan de NAVO-vliegtuigen.

Dat zei de Nederlandse brigadegeneraal Mark van Uhm, directeur strategische operaties van het NAVO-hoofdkwartier in het Belgische Bergen, dinsdag in Brussel.

Het Libische leger verplaatst zich steeds meer in jeeps en trucks, waardoor het onderscheid met de opstandelingen soms moeilijk te maken is.

Zestig vluchten

Het aantal aanvallen door NAVO-vliegtuigen op Libische legereenheden is mede als gevolg hiervan de afgelopen dag wat afgenomen. Maandag werden slechts veertien aanvallen uitgevoerd op bijna zestig vluchten.

Ook het slechte weer speelde een rol. Daardoor konden de troepen van Kaddafi de afgelopen dagen minder oprukken en hoefden de NAVO-toestellen minder in actie te komen.

Zwaar materieel

Volgens Van Uhm gebruikt het Libische leger steeds vaker burgers als schild, door tanks en andere zwaar materieel in bevolkte gebieden te verbergen.

''Zij houden hun geschut en tanks zo op de achtergrond. We proberen wel vast te stellen waar zij zijn. Zodra zij tevoorschijn komen en naar het oosten gaan, vormen zij een bedreiging en kunnen wij meteen optreden'', aldus Van Uhm.

Incident

De opstandelingen hebben volgens Van Uhm geleerd van het incident vorige week vrijdag, waarbij NAVO-vliegtuigen bij vergissing een aanval uitvoerden op posities van de rebellen, waarbij dertien van hen de dood vonden.

De NAVO-piloten dachten dat zij beschoten werden, maar het bleken onervaren opstandelingen die uit vreugde in de lucht schoten. ''Zij geven zelf toe dat het hun fout was. Daarna hebben zij kennelijk besloten de onervaren mensen wat meer op de achtergrond te houden'', aldus Van Uhm. ''Zij hebben hun les geleerd.''

Coalitie

Er blijken boven Libië nog steeds gevechtsvliegtuigen van landen van de coalitie actief, die niet onder het NAVO-commando vallen. Volgens Van Uhm houden die zich alleen bezig met de bescherming van transporten met humanitaire hulp voor de Libische bevolking. Hij ontkent dat coalitievliegtuigen buiten het NAVO-bevel om aanvallen op gronddoelen hebben uitgevoerd.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg Twitterberichten over Libië via NUlive

Luchtaanvallen op Brega