ABIDJAN - De strijders die trouw zijn aan de zittende president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, hebben de strijd tegen de aanhangers van diens rivaal Alassane Ouattara gestaakt.

Dat heeft de stafchef van de Ivoriaanse strijdkrachten, Philippe Mangou, dinsdag gezegd.

Mangou zei dat hij dinsdag nog een staakt-het-vuren wil.

De legerleider zocht vorige week een goed heenkomen in de residentie van de Zuid-Afrikaanse ambassadeur, maar schaarde zich zondag weer achter Gbagbo. Die verloor in november nog de presidentsverkiezingen maar heeft zich desondanks opnieuw laten beëdigen.

Ambtswoning

Gbagbo zelf zit met zijn familie in de presidentiële residentie in Abidjan, die doelwit is van een aanval door Ouattara's manschappen.

Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Alcide Djede, die dinsdag zelf is uitgeweken naar de ambtswoning van de Franse ambassadeur in Ivoorkust.

Rusland kritisch

Rusland is kritisch over het militair ingrijpen door VN-troepen met steun van Franse militairen in Ivoorkust. De blauwhelmen hebben volgens Moskou partij gekozen in het conflict terwijl zij neutraal hadden moeten blijven.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov wil een onderzoek naar de gang van zaken en heeft opgeroepen tot een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. In dat orgaan heeft Rusland als permanent lid vetorecht.

VN-troepen vielen maandagavond met steun van de Fransen posities aan van Gbagbo's strijders. Dat gebeurde op verzoek van VN-chef Ban Ki-moon, die meende dat militair ingrijpen noodzakelijk was om de burgerbevolking te beschermen.