AMSTERDAM - Jemen accepteert het aanbod tot bemiddeling van enkele Golfstaten in het conflict tussen de regering van president Ali Abdullah Saleh en de oppositie van het land.

“We zijn blij met de uitnodiging van de GCC. De overheid staat open voor ideeën van onze Golf-broeders om de crisis op te lossen”, zegt de Jeministische minister van Buitenlandse Zaken Abubakr al-Qirbi dinsdag tegen persbureau Reuters.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Saudi-Arabië, Bahrein en enkele andere landen aan de Perzische Golf die zijn verenigd in samenwerkingsverband GCC, willen contacten gaan leggen met vertegenwoordigers van het regime van de president en met leden van de oppositie.

Ook legergeneraal Ali Mohsen die onlangs de zijde van de tegenstanders van het regime van Saleh koos, zei op de uitnodiging om voor overleg naar Saudi-Arabië te komen in te gaan.

Oppositieleiders zeggen eerst meer details over de onderhandelingen te willen horen alvorens ze beslissen of ze instemmen met een bemiddeling.

Wensen

Het samenwerkingsverband liet maandag al weten ''dat het de wensen en de keuzen van het Jemenitische volk zal respecteren''. Ze benadrukten ook dat de eenheid van het land moet worden gehandhaafd.

In Jemen vindt al weken opstand plaats tegen de slechte economische situatie, de wijdverbreide corruptie en de politieke onderdrukking. Betogers eisen een direct vertrek van president Saleh, die al ruim dertig jaar aan de macht is.

Jemen

Sporen van geweld in de straten van Taiz. I Foto: AFP

De betogingen in Jemen worden de laatste weken steeds gewelddadiger. Ordertroepen van de regering grijpen met harde hand in.

Zondag en maandag werd in onder meer de steden Hudaida en Taiz het vuur geopend op demonstranten. Er vielen volgens ziekenhuisbronnen tientallen doden en honderden gewonden. Ook dinsdag lijken betogingen in Taiz en in de hoofdstad Sanaa weer uit te lopen op bloedige confrontaties.

Jemen

Profiel Jemen

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Golfstaten bemiddelen in Jemen