ABIDJAN - De strijdmacht van de Ivoriaanse president Alassane Ouattara heeft de residentie van Laurent Gbagbo, de andere president van Ivoorkust, veroverd op troepen die loyaal zijn aan Gbagbo. Dat stelde een woordvoerder van Ouattara maandagavond (lokale tijd).

De zegsman zei nog niet te weten of Gbagbo in de woning in de miljoenenstad Abidjan was toen die werd overrompeld door de strijders van zijn politieke rivaal.

Rond het presidentieel paleis in Abidjan, de belangrijkste stad van Ivoorkust, werd dinsdagochtend opnieuw zwaar gevochten.

Zittend president Laurent Gbagbo, die halsstarrig weigert op te stappen na zijn verkiezingsnederlaag vorig jaar november, ligt van twee kanten onder vuur nu ook Franse militairen zich hebben gemengd in het conflict in het West-Afrikaanse land.

Beslissende slag

Aanhangers van Alassane Ouattara, de internationaal erkende winnaar van de presidentsverkiezingen van vorig jaar, zeiden maandagavond dat zij de residentie van Gbagbo hadden veroverd en zich opmaakten voor de laatste, beslissende slag.

Dinsdag stelde een naaste adviseur van Ouattara dat Gbagbo plotseling toch bereid is te onderhandelen over zijn vertrek.

Bloedige strijd

De twee rivalen voeren al maanden een bittere en bloedige strijd om de macht omdat Gbagbo weigert zich neer te leggen bij zijn verlies.

Ouattara zat maandenlang onder VN-bescherming vast in een hotel. Talloze pogingen om tot een vreedzame oplossing te komen, mislukten waarna de gewapende strijd de afgelopen weken weer oplaaide. Het geweld heeft al honderden, mogelijk zelfs duizenden mensenlevens geëist.

Ingrijpen

Franse gevechtshelikopters vielen maandagavond Gbagbo's troepen aan op verzoek van secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties. Die besloot tot ingrijpen om burgers te beschermen.

De aanhangers van de president richten volgens de volkerenorganisatie een bloedbad aan onder de Ivoriaanse bevolking en vallen ook de VN-troepen aan die in het land zijn gestationeerd om de vrede te bewaren. Ook Oattara's mannen zijn beschuldigd van vele moorden.

Gevechten Ivoorkust