TRIPOLI - De Libische dictator Muammar Kaddafi heeft maandagavond (lokale tijd) enkele beloften gedaan, maar vooral ook aangegeven dat welke hervorming dan ook in zijn land alleen mogelijk is als hij de leidersrol behoudt.

Dat zei Kaddafi's woordvoerder Mussa Ibrahim tegen journalisten in Tripoli, de hoofdstad van Libië.

De zegsman stelde dat alles mogelijk is in de toekomst. ''We kunnen alles doen, verkiezingen, referenda'', aldus Ibrahim. De positie van Kaddafi is volgens hem echter ''ononderhandelbaar''.

Video van de verklaring van Mussa Ibrahim:

De internationale coalitie die vorige maand begon aan een militaire interventie om de Libische bevolking te beschermen, en de opstandelingen in Libië, hebben al vaker aangegeven dat Kaddafi en zijn zoons de macht dienen af te staan voordat er kan worden onderhandeld over de toekomst van het Noord-Afrikaanse land.

Turkse ambtenaren die onderhandelen over een wapenstilstand in Libië, zeggen eveneens dat er nog geen sprake is van een doorbraak in het conflict tussen oppositie en Kaddafi.

"Beide zijden hebben een starre houding", zo tekent persbureau Reuters op uit de mond van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu. "De oppositie staat erop dat Kaddafi vertrekt. De andere kant wil dat hij aanblijft", aldus de minister.

Jeep

Eerder op de avond zond de Libische staatstelevisie, een propagandavehikel van Kaddafi, beelden uit van de leider, omringd door aanhangers. Kaddafi zwaaide naar hen vanuit een jeep. Hij zou een korte rit hebben gemaakt vanuit zijn basis Bab el Aziziyah in Tripoli.

Het Libische regime lijkt te zoeken naar een diplomatieke uitweg uit het huidige conflict. In de afgelopen dagen reisden gezanten van Kaddafi onder meer naar Griekenland, Turkije en Malta.

Koussa

Kaddafi’s zoon Saif al-Islam zegt dinsdag in een interview met de Britse BBC dat de ‘overgelopen’ minister van Buitenlandse Zaken Moussa Koussa Libië niet heeft verraden. Volgens Saif is het Koussa toegestaan om het land te verlaten.

De zoon van de Libische leider ontkent dat de ex-minister belastende, onbekende details kent over de aanslag op Lockerbie en andere bombardementen. “De Britten en Amerikanen weten alles over Lockerbie, er zijn geen geheimen meer”, aldus Saif.

Justitie in Schotland heeft laten weten dat zij de afgetreden Libische minister wil spreken over de bomaanslag in 1988 op een Amerikaans passagiersvliegtuig boven de Schotse plaats Lockerbie. Volgens Schotse aanklagers die de aanslag onderzoeken, zal de politie Koussa snel mogen verhoren, meldt Reuters.

Minister van Buitenlandse Zaken Moussa Koussa, voorheen een belangrijke vertrouweling van Kaddafi, legde vorige week zijn functie neer en week uit naar Londen.

Misdaden

Koussa staat op de lijst van verdachten die door de aanklager van het Internationaal Strafhof is opgesteld. Hij wordt onder meer beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid.

Er wordt hem voor zijn hulp aan de westerse coalitie geen onschendbaarheid aangeboden, liet minister van Buitenlandse Zaken William Hague vorige week weten. Hague benadrukte dat Koussa vrijwillig sprak met Britse autoriteiten en dat er geen deal met hem is gesloten.  

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg Twitterberichten over Libië via NUlive