PARIJS/ABIDJAN - Franse legerhelikopters hebben maandag in de belangrijkste stad van het West-Afrikaanse Ivoorkust, Abidjan, een kampement aangevallen van strijders van zittend president Laurent Gbagbo.

Parijs zegt dat de aanval tot doel had burgers te beschermen. Ze volgde op aanvallen van de VN-missie in Ivoorkust (Onuci) op verzetshaarden in de stad van de strijders van Gbagbo, die weigert de macht over te dragen aan de winnaar van de verkiezingen.

Legerhelikopters van Onuci hebben aanvallen uitgevoerd op het presidentieel paleis, een woning en legerkampen en een wapendepot van Gbagbo. Berichten van ooggetuigen zijn door de VN bevestigd.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon had in een urgent verzoek aan de Franse president Nicolas Sarkozy om de militaire steun gevraagd. Volgens de Zuid-Koreaan is de operatie noodzakelijk om de zware wapens uit te schakelen die Gbagbo had ingezet tegen de burgerbevolking en tegen de VN-vredesmacht.

Volgens Frankrijk valt de militaire actie onder het VN-mandaat dat toestaat Onuci te helpen bij het beschermen van de burgerbevolking.

Burgers beschermen

De Franse regering heeft volgens zegslieden in Parijs onmiddellijk ''de strijdkrachten opgedragen burgers te beschermen en deel te nemen aan militaire acties van de Verenigde Naties tegen de getrouwen van Gbagbo''.

Gbagbo claimt dat hij in de presidentsverkiezingen vorig jaar is herkozen. Zijn tegenstander, Alassane Ouattara, stelt de wettig gekozen president te zijn. Hij wordt daarin internationaal breed gesteund.

Een naaste medewerker van Gbagbo heeft de ''illegale aanvallen'' van Frankrijk en de VN een moordaanslag genoemd. In Abidjan zijn maandag buitenlanders uit een hotel ontvoerd, onder wie twee Fransen, berichtte het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ouattara

Troepen van de internationaal erkende president van Ivoorkust zijn maandagmiddag de havenstad Abidjan binnengetrokken.

Volgens een adviseur van de premier van president Alassane Ouattara is een slotoffensief ingezet om de grootste en economisch belangrijkste stad van het land in handen te krijgen.

Inwoners van twee verschillende wijken in het noorden van Abidjan melden vrachtwagens vol soldaten te hebben gezien die de stad in reden.