WASHINGTON - Een man die een cruciale rol zou hebben gespeeld bij het plegen van een reeks terroristische aanslagen in het noordoosten van de Verenigde Staten in september 2001, Khaled Sheikh Mohammed, wordt op een Amerikaanse basis aan de Cubaanse Baai van Guantánamo berecht.

Dit heeft de Amerikaanse minister van Justitie, Eric Holder, maandag gezegd. KSM moet zich verantwoorden voor een militaire raad in het omstreden gevangenenkamp.

Vier anderen die zouden hebben samengezworen met de in 2003 in Pakistan opgepakte Khaled Sheikh Mohammed, worden ook op de basis Guantánamo Bay berecht. Het gaat om Walid Muhammad Bin Attash, Ramzi Bin Al Shibh, Ali Abdul-Aziz Ali en Mustafa Ahmed Al Hawsawi.

Het was oorspronkelijk de bedoeling van de Democratische regering van president Barack Obama om de verdachten voor de civiele rechter in de VS zelf te brengen. Maar de regering stuitte daarbij op fel politiek verzet.

Klachten afgewezen

Het Amerikaanse hooggerechtshof in Washington heeft maandag de klachten van drie andere gevangenen in Guantánamo afgewezen.

De drie Arabieren hadden geklaagd dat hun detentie voor onbepaalde tijd in strijd is met het volkenrecht. Ook zouden de VS onvoldoende bewijs hebben om hen vast te houden.