MISURATA - Aanhangers van de Libische leider Muammar Kaddafi richten een slachting aan in de de westelijke stad Misurata.

Op straat liggen lijken en in de ziekenhuizen verblijven tal van gewonden. Dat melden evacués uit de stad maandag.

Misurata is de derde stad van Libië. De bevolking kwam halverwege februari in opstand tegen het regime van Kaddafi. Zijn troepen wisten de meeste steden in het westen te onderwerpen, maar in Misurata duren de opstand en de aanvallen voort.

Luchtaanvallen door de internationale coalitie hebben de belegering van de stad tot dusver niet kunnen opheffen. ''Ze gebruiken tanks tegen burgers. Kaddafi is bereid iedereen te doden", aldus een gewonde evacué.

Sluipschutters

Inwoners van de stad vertellen verder dat sluipschutters vanaf daken op mensen schieten en dat artillerie wordt gebruikt in dichtbevolkte delen van de stad, met vernietigende gevolgen.

Buitenlandse schepen evacueerden maandag honderden gewonden uit de stad. Een schip uit Turkije dat werd geëscorteerd door gevechtsvliegtuigen en marineschepen naam 250 gewonden mee.

Het vaartuig moest snel vertrekken toen zich op de kade een grote mensenmassa verzamelde. Duizenden mensen moesten achterblijven.

Rode kruis

Een schip van het Franse Rode Kruis wist ruim zeventig gewonden aan boord te nemen en naar de Tunesische stad Sfax te brengen. Veel van de evacués hebben schotwonden en gebroken ledematen.

Libië

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg Twitterberichten over Libië via NUlive.

Schip haalt gewonden uit Libië