ROME - Op het Zuid-Italiaanse eiland Lampedusa zijn maandag nog altijd ongeveer twaalfhonderd immigranten.

Premier Silvio Berlusconi beloofde woensdag dat alle immigranten binnen hooguit drie dagen het overbevolkte eiland zouden hebben verlaten en dat er ook geen nieuwe immigranten meer zouden worden opgevangen.

Maar de evacuatie van het eiland liep vanwege het slechte weer veel vertraging op. Bovendien was woensdag nog niet besloten waar de immigranten, bijna allemaal Tunesiërs zonder recht op een verblijfsvergunning, op het vasteland konden worden opgevangen.

De meesten zijn naar het opvangkamp in Manduria, bij Taranto (Apulië) gebracht, waar nu ruim drieduizend immigranten zijn ondergebracht. Honderden verlieten het kamp door over het hek te klimmen. Enkele immigranten zijn een hongerstaking begonnen uit protest tegen de gesloten opvang.

Bootvluchtelingen

In de nacht van zondag op maandag kwamen opnieuw ruim tweehonderd bootvluchtelingen aan op Lampedusa.

Vandaag zijn premier Berlusconi en minister Roberto Maroni van Binnenlandse Zaken in Tunesië om een akkoord te sluiten over de terugkeer van de Tunesiërs. Italië wil dat de bootvluchtelingen door Tunesië worden tegengehouden.

Helpen

Berlusconi belooft 75 miljoen euro en materiaal voor de kustwacht om het land daarbij te helpen. Bovendien wil Italië 150 miljoen euro investeren in kleine bedrijven in de landbouw en visserij. In ruil voor de hulp moet Tunesië akkoord gaan met de terugkeer van honderd landgenoten per dag.

Dinsdag beantwoordt minister Maroni vragen van het parlement over het akkoord.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Situatie Lampedusa