AMSTERDAM - Gewapende mannen in burger hebben maandag opnieuw het vuur geopend op demonstranten in de Jeminitische steden Hudaida en Taiz.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van ooggetuigenverslagen. Confrontaties tussen de ordetroepen en betogers hebben aan zeker vijftien demonstranten het leven gekost. Honderden anderen raakten gewond, dat melden artsen.

Volgens ziekenhuisbronnen is een deel van de gewonden door vuurwapens getroffen. Anderen zouden traangas hebben binnengekregen. Van zestien gewonden zou de toestand kritiek zijn.

In de hoofdstad Sanaa heeft volgens persbureau AFP het leger ingegrepen bij confrontaties tussen politietroepen en betogers. De militairen schaarden zich aan de kant van de betogers en voorkwamen dat de politie duizenden demonstranten te lijf ging die zich hadden verzameld op een plein in het centrum van de stad.

Protestmars

Het veiligheidsapparaat in Jemen heeft in de nacht van zondag op maandag ook al keihard opgetreden tegen deelnemers aan een protestmars in Hudaida. Meer dan vierhonderd mensen raakten daarbij gewond, zo meldden artsen.

De inwoners van het straatarme Arabische land zijn al weken in opstand tegen de slechte economische situatie, de wijdverbreide corruptie en de politieke onderdrukking. Ze eisen een direct vertrek van president Ali Abdullah Saleh.

Jemen

Profiel Jemen

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Geweld Jemen