MAZAR-I-SHARIF - Een Afghaanse agent van de grenspolitie heeft twee militairen van de NAVO-missie in dat land doodgeschoten. De militairen waren op een trainingsmissie, meldde de plaatsvervangend gouverneur van de noordelijke provincie Faryab maandag.

De agent is na het incident gevlucht. De International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO meldde dat ze de dood van de twee militairen onderzoekt.

De nationaliteit van de slachtoffers is niet bekendgemaakt. De regio staat onder gezag van Duitse troepen, maar de training van de Afghaanse politie ligt er grotendeels in Amerikaanse handen.

De openbare verbranding op 20 maart van een koran door een fanatieke priester in de Verenigde Staten heeft in heel Afghanistan anti-westerse sentimenten aangewakkerd. Maandag werd voor de vierde dag op rij in verscheidene steden gedemonstreerd.

Geweld tijdens dergelijke betogingen heeft de afgelopen vier dagen aan meer dan twintig mensen het leven gekost. Onder hen zijn zeven medewerkers van de Verenigde Naties die vrijdag de dood vonden toen hun kantoor in de noordelijke stad Mazar-i-Sharif werd bestormd.