AMSTERDAM – Het Japanse elektriciteitsbedrijf Tepco, eigenaar van de zwaar beschadigde kerncentrale Fukushima overweegt 11.500 ton radioactief besmet water de zee in te lozen.

Dit meldt het persagentschap Kyodo maandag, aldus CNN. Het water wordt tot nu toe opgeslagen in containers en is volgens een woordvoerder van Tepco slechts zwak radioactief.

Het bedrijf wil met het lozen van het water ruimte vrijmaken voor water dat gevaarlijker radioactief besmet is.

Uit de beschadigde reactor nummer twee van de kerncentrale Fukushima lekt momenteel al radioactief water. Tepco is er zondag niet in geslaagd het lek te dichten.

"We hebben in verband met de veiligheid geen andere keuze”, aldus een woordvoerder van de regering over het voornemen.  "Het water uit reactor  3 en 4 is veel minder gevaarlijk dan het water uit reactor 2."

Lek

Het bedrijf probeerde afgelopen weekeinde de scheur te dichten met een speciaal waterabsorberend bindmiddel. Zaterdag had het bedrijf het lek in de betonnen huls met cement proberen te vullen, maar dat mislukte, omdat de substantie door het water werd verdund.

Mogelijk wordt er een soort gordijn in de zee geplaatst om te voorkomen dat het besmette water verder de oceaan in stroomt.

De kerncentrale, ongeveer 250 kilometer ten noorden van de hoofdstad Tokio, werd zwaar beschadigd door de aardbeving en de tsunami die Japan op 11 maart troffen. De koeling viel uit en enkele reactoren raakten oververhit.

Medewerkers

Dat leidde tot branden en explosies. In het gebouw zijn woensdag de lichamen gevonden van twee medewerkers die in het complex aan het werk waren, toen het natuurgeweld toesloeg. Dat liet Tepco zondag weten. Het gaat om mensen van 24 en 21 jaar.

Volg al het nieuws uit Japan

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive