WASHINGTON - Minstens twee zonen van de Libische leider Muammar Kaddafi willen een oplossing waarbij hun vader verdwijnt.

Het vertrek moet de weg vrijmaken om in Libië een grondwettelijke democratie in te voeren, stelden anonieme diplomaten maandag in de krant New York Times.

Volgens een van de diplomaten zou de 68-jarige leider bereid zijn mee te werken aan het plan. De zonen Saif al-Islam en Saadi zouden het idee steunen. Kaddafi heeft in totaal zeven zonen.

Hij leunt zwaar op hun medewerking, sinds zijn jarenlange vertrouweling en minister Moussa Koussa naar Groot-Brittannië is overgelopen.

Westerse stijl

De zeven zonen zijn tamelijk verschillend. Saif en Saadi zijn meer gericht op de westerse stijl van politieke toenadering. Maar zijn zonen Khamis en Mutuassim bijvoorbeeld zien juist meer in een keihard optreden. Khamis leidt een gevreesde militie tegen de opstandelingen.

De Nationale Raad, de vertegenwoordiging van de rebellen, heeft het idee verworpen. Ze zien niets in een overgangsperiode onder de zonen van Kaddafi. ''Kaddafi en zijn zonen moeten vertrekken voordat diplomatieke onderhandelingen kunnen beginnen", aldus woordvoerder Shamseddin Abdulmelah maandag.

Profiel Libië

Lees alle twitterberichten over de situatie in Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten