ASTANA - President Nursultan Nazarbajev van Kazachstan heeft maandag de overwinning opgeëist in de presidentsverkiezingen die zondag werden georganiseerd in zijn op acht na grootste land op aarde.

Nazarbajev zou 94,82 procent van de stemmen hebben gekregen. De opkomst was volgens staatsmedia in het autoritair geleide land 89,9 procent.

Daarmee zou zowel de steun voor Nazarbajev als de opkomst nog hoger liggen dan tijdens de vorige stembusgang, in 2005.

Destijds kende de kiescommissie in Kazachstan 91 procent van de stemmen toe aan de president, die al aan de macht is sinds 1991, toen Kazachstan een onafhankelijke republiek werd.

Geen oppositie

Van serieuze oppositie tegen Nazarbajev was zondag geen sprake. De president had drie tegenkandidaten, maar die hadden al aangegeven dat ze hopen op een overwinning van Nazarbajev.

Een van hen zei zelfs dat hij op Nazarbajev zou gaan stemmen, ''uit respect'' voor de leider. De weinige oppositiepartijen die er in Kazachstan zijn, boycotten de presidentsverkiezingen.

Kritiek

Nazarbajev wil niets weten van kritiek op zijn leiderschap, die in de afgelopen jaren vaak is geuit door mensenrechtenorganisaties en diplomaten uit Westerse landen. ''Voorlopige data van de centrale kiescommissie en data uit exit polls tonen aan dat het Kazachstaanse volk, onze burgers, instemmen met de werken die ik heb uitgevoerd in de afgelopen twintig jaar'', aldus het 70-jarige staatshoofd.

Kazachstan, een voormalige Sovjetrepubliek, is ruim 65 keer zo groot als Nederland. Er wonen slechts zestien miljoen mensen in het land. Op basis van de enorme bodemschatten zouden zij tot de rijkste aardbewoners moeten behoren. In de praktijk profiteert vooral de kliek rond Nazarbajev van de inkomsten uit onder meer olie- en gaswinning.