ISLAMABAD - Door een dubbele zelfmoordaanslag bij een islamitisch heiligdom in Pakistan zijn zondag zeker 41 mensen om het leven gekomen. Dat meldde een politiefunctionaris. Meer dan zeventig mensen hebben verwondingen opgelopen.

De bomexplosies, die kort op elkaar volgden, hadden plaats bij het heiligdom van de door soefi's vereerde Ahmed Sultan in de stad Dera Ghazi Khan in de centrale provincie Punjab.

De twee zelfmoordterroristen bliezen zich bij de ingang van de tempel op, toen hun werd verhinderd het gebouw binnen te gaan.

De slachtoffers vielen onder de gelovigen, aanhangers van het soefisme, die zich in en rond het heiligdom hadden verzameld voor een religieuze plechtigheid. Onder de doden zijn zeker negen kinderen en vijftien vrouwen.

Taliban

De radicale Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Volgens een woordvoerder is de actie een vergelding voor de operaties van het regeringsleger in het noordwesten van Pakistan, waar de Taliban zeer actief zijn.

Het gematigde soefisme is een grote stroming binnen de islam in Pakistan. De aanhangers van het op mystiek gerichte soefisme en hun heiligdommen zijn geregeld het doelwit van soennitische extremisten.

In juli 2010 bliezen twee mannen zich op in de stad Lahore bij het belangrijkste heiligdom van de soefi's. Daardoor kwamen 42 mensen om.

Aanslag in Pakistan