ABUJA - Drie verkiezingen die de komende tijd in Nigeria zouden worden gehouden, zijn allemaal uitgesteld. Dat heeft de kiescommissie zondag laten weten.

De parlementsverkiezingen, die zaterdag al waren uitgesteld tot maandag, zijn naar zaterdag verplaatst. De presidentsverkiezingen schuiven daarom een week op naar zaterdag 16 april. Op dinsdag 26 april volgen de uitgestelde gouverneursverkiezingen.

De stembusgang wordt opgeschort wegens organisatorische problemen. Zo ontbraken zaterdag op veel stembureaus in het land de noodzakelijke papieren voor de parlementsverkiezingen.

De voorzitter van de kiescommissie zei zondag dat alle partijen hebben ingestemd met de nieuwe data. Het uitstel is overigens indirect het gevolg van de catastrofes in Japan. Vliegtuigen die onder meer stembiljetten naar het Afrikaanse land zouden brengen, moesten worden omgeleid waardoor ze te laat in Nigeria landden.

Derde verkiezingen

Het zijn de derde verkiezingen in Nigeria sinds het einde van de militaire dictatuur in 1999. Favoriet bij alle stembusgangen is president Goodluck Jonathan en zijn Democratische Volkspartij (PDP).

De 53-jarige Jonathan volgde vorig jaar Umaru Yar'Adua op als president na diens dood. Eerder dit jaar schoof de regeringspartij PDP de christen Jonathan naar voren als kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Hij versloeg een kandidaat uit het islamitische noorden.

Nigeria is met circa 150 miljoen inwoners het volkrijkste land van Afrika. Er wonen ongeveer evenveel moslims als christenen.