ABIDJAN - Bijna 170 buitenlanders, vooral Fransen en Libanezen, hebben de door geweld geteisterde stad Abidjan in Ivoorkust verlaten. Dat meldde een woordvoerder van het Franse leger zondag.

De buitenlanders zijn met vliegtuigen naar Dakar in Senegal vertrokken. De eerste groep met vooral Fransen vertrok in de nacht van zaterdag op zondag en de tweede groep met vooral Libanezen vertrok zondagmiddag. De buitenlanders was het dringende advies gegeven Abidjan te verlaten.

De stad is het toneel van gevechten tussen aanhangers van de zittende president Laurent Gbagbo en aanhangers van Alassane Ouattara.

Die is door de internationale gemeenschap erkend als winnaar van de presidentsverkiezingen van november vorig jaar. Gbagbo weigert echter plaats te maken.

Eén plek

De Franse president Nicolas Sarkozy riep zondag via zijn kantoor alle Franse burgers in Abidjan op zich zo snel mogelijk op een plek verzamelen om zich te beschermen tegen het geweld in de Ivoriaanse stad. Frankrijk overweegt om de circa 12.000 Franse onderdanen in Ivoorkust te evacueren.

Franse militairen hebben zondag de luchthaven bij Abidjan ingenomen. Doordat de luchthaven in handen van de Fransen is, kunnen buitenlanders het West-Afrikaanse land verlaten.

Nabij Abidjan bevinden zich ongeveer vijfhonderd buitenlanders in een Frans militair kamp. Onder hen zijn ongeveer 150 Fransen en enkele Nederlanders. In heel Ivoorkust verblijven circa veertig Nederlanders.

Versterken

Frankrijk besloot de troepenmacht, die al sinds 2002 in Ivoorkust is gelegerd, wederom te versterken. Dit keer met driehonderd militairen, waardoor het totaal uitkomt op ongeveer 1400. De militairen zijn in het land om buitenlanders te beschermen en om plunderingen te voorkomen.

In het gebied zijn ook vredesmilitairen van de VN actief. Die zijn daar sinds de vorige burgeroorlog in 2002 en 2003 en proberen de vrede te bewaren.

Ook de blauwhelmen zijn doelwit van de Ivoriaanse strijders: troepen van Gbagbo vielen zaterdag in Abidjan een patrouille van de vredesmacht aan. Daardoor liepen vier VN-militairen zware verwondingen op.