BANGKOK - Honderden onderhandelaars zijn zondag in de Thaise hoofdstad Bangkok bijeengekomen om verder te praten over de klimaatafspraken die in december in het Mexicaanse Cancún zijn gemaakt.

De komende week moet laten zien of de bijna tweehonderd betrokken landen de daad bij het woord zullen voegen.

In Cancún werd een aantal globale afspraken gemaakt om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Naast het beperken van de uitstoot van broeikasgassen werd besloten tot de oprichting van een groen fonds.

Daaruit kunnen arme landen die kampen met de gevolgen van klimaatverandering, worden betaald om maatregelen te nemen. Concrete regels, zoals welke landen recht hebben op hoeveel geld voor wat soort projecten, worden in Bangkok besproken.

Ontbossing

Een ander in Cancún gesteld doel is het verminderen van ontbossing. Ook daarover moeten gedetailleerde afspraken worden gemaakt.

Ondertussen wordt onderhandeld over de toekomst van het Kyotoprotocol, dat in 2012 afloopt. Een deel van de landen wil dit verlengd zien, andere pleiten voor een geheel nieuw protocol.

De tussentop duurt nog tot en met vrijdag. Daarna volgen nog enkele vergaderingen in Duitsland, waarna in december in het Zuid-Afrikaanse Durban weer spijkers met koppen moeten worden geslagen.

Klimaattop Bangkok