ROME - Een nieuwe golf Noord-Afrikaanse vluchtelingen heeft zondag het Italiaanse eiland Lampedusa bereikt. Meer dan driehonderd mensen kwamen per boot aan op het overvolle eiland. Dat meldden de Italiaanse autoriteiten.

De afgelopen vier dagen waren geen vluchtelingen gearriveerd op het eiland. Vermoedelijk durfden veel mensen de oversteek niet aan, omdat het weer niet zo goed was. In de weken daarvoor zochten duizenden vluchtelingen hun toevlucht tot het 20 vierkante kilometer grote eiland.

Door de enorme toeloop is de situatie op het eiland onhoudbaar. Het opvangcentrum heeft slechts plek voor achthonderd mensen, waardoor velen in de openlucht slapen.

De Italiaanse overheid stuurde afgelopen week schepen naar Lampedusa om het eiland te ontzetten. Tot vrijdag werden op die manier 2300 mensen naar het vasteland gebracht.

Drie veerponten liggen klaar om ook de overige vluchtelingen van het eiland af te halen. Die operatie moet zondag afgerond zijn. Premier Silvio Berlusconi gaat maandag naar Tunesië om de situatie te bespreken. Hij hoopt dat de overheid de stroom vluchtelingen een halt kan toeroepen.

Hulp

Berlusconi riep eerder de hulp in van de Europese Unie. Een deel van de lidstaten stelde bereid te zijn vluchtelingen op te vangen. Het gaat dan om mensen die bescherming nodig hebben. Economische vluchtelingen, bijvoorbeeld uit Tunesië, zullen worden teruggestuurd.