TOKIO - Pogingen om een lek in een beschadigde reactor van de Japanse kerncentrale Fukushima I te dichten, zijn op niets uitgelopen. Uit reactor nummer 2 stroomt nog steeds radioactief water, meldde het Japanse persagentschap Kyodo zondag.

Tepco, de exploitant van de centrale, probeerde zondag tevergeefs de scheur in de reactor met een speciaal waterabsorberend bindmiddel te dichten.

Mogelijk volgt nog een tweede poging. Zaterdag was het ook al niet gelukt de scheur in de betonnen behuizing met cement te vullen, omdat de substantie door het water werd verdund.

Fukushima I, ongeveer 250 kilometer ten noorden van de Japanse hoofdstad Tokio, kampt met grote problemen door de aardbeving en tsunami die Japan op 11 maart troffen. De natuurrampen richtten ook een spoor van verwoesting aan in woongebieden, vooral aan de kust.

Massa-evactuatie

Een Japanse havenstad waar meer dan de helft van de bevolking dakloos is geworden, is zondag begonnen met een massa-evacuatie. Bijna tienduizend mensen uit Minamisanriku in de Japanse prefectuur Miyagi worden ondergebracht in omliggende plaatsen.

Ze worden gehuisvest in tijdelijke opvangkampen totdat woningen zijn gebouwd. Dat kan een half tot een heel jaar duren, meldden lokale functionarissen.

Nieuwe woongebieden

Kyodo meldde zaterdag dat de Japanse regering overweegt om geruïneerde woongebieden maar te laten voor wat ze zijn en volledig nieuwe woongebieden op hoger gelegen plekken uit de grond te stampen.

Alles over de situatie in Japan op onze special

Lees reacties op Twitter via NUlive