DAMSCUS - De Syrische president Bashar al-Assad heeft zondag de voormalige minister van Landbouw gevraagd een nieuw kabinet te gaan vormen. Dat meldde het staatspersbureau SANA.

Oud-minister Adel SAFAr maakte deel uit van het kabinet van premier Naji Otari, dat dinsdag aftrad na weken van onophoudelijke demonstraties in het land.

Assad keurde het ontslag van het kabinet afgelopen week goed. Dat is een kleine concessie van het Syrische regime aan de betogers, die meer democratie eisen.

Het kabinet heeft echter weinig te zeggen in het land, omdat de macht grotendeels in handen is van de president en zijn veiligheidsapparaat.

De 58-jarige Safer studeerde in Damascus en in Frankrijk. Van 1997 tot 2000 stond hij aan het hoofd van de faculteit Landbouw van de Universiteit van Damascus.

Sinds 2003 was hij minister. De verwachting is dat hij binnen een dag of twee een nieuwe ministersploeg kan presenteren.

Arresties

De Syrische veiligheidsdiensten arresteerden zaterdag nog meer dan veertig mensen. Dat gebeurde in de stad Douma, ten noorden van de hoofdstad Damascus, in de zuidelijke stad Deraa en in industriestad Homs.

Die steden zijn belangrijke centra van de onrust van de laatste weken. Vrijdag kwamen bij betogingen in Douma negen mensen om.

Internet

Zondag is ook het internet afgesloten. Daarnaast kan op veel plaatsen in Syrië niet worden gebeld. Het lijkt een poging van de autoriteiten om de betogers te beletten met elkaar af te spreken. Volgens telefoonmaatschappijen gaat het echter om een technisch probleem.

De oppositie in het autoritair geleide land demonstreert al drie weken voor meer vrijheden en politieke hervormingen. Ook wil ze dat een einde komt aan de noodtoestand, die al sinds 1963 van kracht is in Syrië. Het harde optreden van de ordediensten tegen de betogers heeft al tot tientallen doden geleid.