SANAA - President Ali Abdullah Saleh van Jemen heeft de demonstranten in zijn land zondag opnieuw opgeroepen naar huis te gaan.

Hij toonde daarmee geen heil te zien in de zaterdag uitgesproken eis van de oppositie om de macht over te dragen aan vicepresident Abdrabuh Mansur Hadi.

''We roepen de oppositie op om een einde te maken aan deze crisis, door te stoppen met sit-ins, wegblokkades en moordaanslagen. Ook moeten ze de rebellie in sommige militaire eenheden doorbreken'', aldus Saleh tegen zijn aanhangers.

''We zijn bereid te praten over een machtsoverdracht, maar alleen onder vreedzame en grondwettelijke omstandigheden.''

Concreet voorstel

De partij van Saleh stelde het voorstel van de oppositie nog niet officieel te hebben ontvangen. Het was zaterdag voor het eerst dat de verschillende oppositiepartijen een concreet voorstel op papier wisten te zetten.

Volgens de tegenstanders van Saleh moet een 'tijdelijke president' het veiligheidsapparaat vernieuwen en met de oppositie een akkoord sluiten over de uitoefening van de macht tijdens de overgangsperiode.

Dialoog

De oppositie wil verder dat er een nationale overgangsraad komt die een dialoog tussen alle bevolkingsgroepen op gang brengt en een commissie van deskundigen voor herziening van de grondwet instelt. Die nieuwe grondwet moet in een referendum aan het volk worden voorgelegd.

Saleh, die al 32 jaar aan de macht is in het het armste Arabische land, weerstaat al weken grootschalige protesten in Jemen. Hij wil na nieuwe verkiezingen aftreden als hij niet wordt herkozen, maar een eerder vertrek ziet hij niet zitten. Saleh vreest dat zijn aftreden zal leiden tot chaos.

Groter

Ondanks de brute onderdrukking van de protesten worden de demonstraties steeds groter. De afgelopen twee weken heeft de Jemenitische politie meerdere malen op de menigte geschoten.

Daardoor vielen meer dan honderd doden. Ook zondag zou weer zijn geschoten. In de westelijke stad Taiz raakten volgens artsen tientallen mensen gewond door kogels en traangas.

Profiel Jemen

Alles over de onrust in het Midden-Oosten