WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama heeft zowel de verbranding van korans als de dodelijke protesten daartegen in Afghanistan scherp veroordeeld.

De ontheiliging van heilige teksten is een daad van ''extreme intolerantie en fanatisme'', zei Obama zaterdag. 

Om in reactie daarop mensen te vermoorden is echter ''een belediging van menselijk fatsoen en waardigheid'', zo voegde hij toe.

Protest

Een conservatieve kerkgemeente uit Florida had enkele weken geleden een exemplaar van de Koran verbrand.

De christenen wilden daarmee naar eigen zeggen protesteren tegen het geweld dat geloofsgenoten meemaken in moslimlanden als Pakistan en Afghanistan.

VN-complex

Ontheiliging van de Koran geldt als zeer kwetsend in de islamitische wereld. Na het vrijdaggebed in de Noord-Afghaanse stad Mazar-i-Sharif gingen honderden mensen de straat op.

Uit protest tegen de koranverbranding vielen ze een VN-complex aan. Daarbij vielen zeker twaalf doden. Twee VN-medewerkers zouden zijn onthoofd.

Kandahar

''Geen enkele religie staat het afslachten en onthoofden van onschuldige mensen toe, en er is geen rechtvaardiging voor zo'n schandelijke en betreurenswaardige daad'', aldus Obama.

Zaterdag waren er protesten in de zuidelijke stad Kandahar, de bakermat van de radicaalislamitische Talibanbeweging. Daarbij vielen zeker tien doden en meer dan tachtig gewonden.

Ook zondag zijn honderden mensen in Kandahar de straat op gegaan om te demonstreren. Volgens een lokale functionaris verloopt de betoging, in tegenstelling tot die van zaterdag, rustig.