WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben zondag de zittende president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, opgeroepen ''onmiddellijk te vertrekken''.

Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton wil dat Gbagbo zo snel mogelijk zijn functie neerlegt om te voorkomen dat hij het land de afgrond in duwt.

''Gbagbo drijft Ivoorkust naar een toestand van wetteloosheid'', aldus Clinton, die stelde dat de situatie in het West-Afrikaanse land met de dag slechter wordt.

Tot nog toe heeft Gbagbo de verzoeken van de internationale gemeenschap om te vertrekken, naast zich neergelegd.

Strijd

De oproep van Clinton volgde op een dagenlange strijd in Abidjan. Die stad is het front geworden in de strijd tussen Gbagbo en Alassane Ouattara, die door de internationale gemeenschap is erkend als winnaar van de presidentsverkiezingen van november vorig jaar. Gbagbo weigert plaats te maken voor hem.

Zondag is de luchthaven nabij Abidjan ingenomen door Franse militairen. Dat heeft het Franse leger bekendgemaakt.

Doden

De strijd tussen aanhangers van Gbagbo en Ouattara heeft al aan vele mensen het leven gekost. Zo zijn bij gevechten in de West-Ivoriaanse stad Duékoué ongeveer duizend mensen gedood of verdwenen. Dat meldde de hulporganisatie Caritas zaterdag op haar website.

Het Rode Kruis sprak eerder van ongeveer achthonderd doden. Volgens Caritas werden de moorden tussen zondag 27 en dinsdag 29 maart gepleegd.

De organisatie wijst geen schuldigen aan, maar zegt dat het bloedbad plaatsvond in een gedeelte van Duékoué dat in handen was van aanhangers van Alassane Ouattara.