SANAA - De oppositie in Jemen heeft president Ali Abdullah Saleh zaterdag opgeroepen de macht aan vicepresident Abdrabuh Mansur Hadi over te dragen.

Die kan dan met de oppositie onderhandelen over een overgangsperiode, blijkt uit een verklaring van het Gemeenschappelijk Forum, waarin de oppositiepartijen en hun bondgenoten samenwerken.

Het is de eerste keer dat de oppositie met een plan voor de overdracht van macht komt.

Saleh is al meer dan dertig aan de macht in het armste Arabische land. Sinds eind januari wordt voortdurend tegen zijn bewind gedemonstreerd.

Machtsoverdracht

Saleh zei een week geleden dat hij bereid is zijn functie op korte termijn neer te leggen, mits de machtsoverdracht ''op waardige wijze'' plaats heeft. Eerder zei hij aan te blijven tot de volgende presidentsverkiezingen, in 2013.

De vicepresident, afkomstig uit de zuidelijke provincie Abyan, is lid van het Algemeen Volkscongres, de partij van Saleh.

Veiligheidsapparaat

De 'tijdelijke president' zou het veiligheidsapparaat moeten vernieuwen en met de oppositie een akkoord moeten sluiten over de uitoefening van de macht tijdens de overgangsperiode.

De oppositie wil dat er een nationale overgangsraad komt die een dialoog tussen alle bevolkingsgroepen op gang brengt en een commissie van deskundigen voor herziening van de grondwet instelt.

Die nieuwe grondwet moet in een referendum aan het volk worden voorgelegd.

Tijdelijke regering

Ook wil de oppositie dat er een tijdelijke regering van nationale eenheid komt die door haar wordt geleid. Daarin zijn alle politieke partijen, de demonstrerende jongeren en het bedrijfsleven vertegenwoordigd.

Een tijdelijke raad waarin officieren zitting hebben die om hun bekwaamheid en integriteit bekendstaan en in het leger respect genieten, moet de militaire zaken behartigen.