OMAGH - Een aanslag met een autobom heeft zaterdagmiddag aan een 25-jarige Noord-Ierse politieagent het leven gekost. Dat heeft de Britse omroep BBC gemeld. De aanslag had plaats in Omagh in het westen van de Britse provincie.

De bom zat verborgen in de privéwagen van de agent, die bij zijn huis geparkeerd stond. Hij is de tweede Noord-Ierse agent die door een aanslag is omgekomen sinds de hervorming van de Noord-Ierse politie in 2001.

Sinds 2007 hebben dissidenten die zich hebben afgesplitst van het Ierse Republikeinse Leger (IRA) talrijke explosieven geplaatst in privéauto's van agenten. Twee agenten hebben daardoor hun benen verloren.

Zowel katholieke als protestantse politieke leiders hebben de aanslag veroordeeld. Een aanslag met een bomauto kostte in augustus 1998 in Omagh aan 29 personen het leven.

229 mensen raakten gewond. Die aanslag was de ernstigste sinds het Goede Vrijdagakkoord van 10 april 1998, waarbij de belangrijkste protestantse en rooms-katholieke groeperingen in Noord-Ierland toezegden alleen met vreedzame en democratische middelen hun doelen na te streven.

De Real IRA, een afsplitsing van de IRA en tegenstander van het akkoord, eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op.

Agent gedood door aanslag