ABUJA - De parlementsverkiezingen in Nigeria die zaterdag zouden worden gehouden, zijn uitgesteld. De nieuwe verkiezingsdag is maandag, meldde het hoofd van de kiescommissie.

De stembusgang die al was begonnen, is opgeschort vanwege organisatorische problemen. Zo ontbraken op veel stembureaus in het land de noodzakelijke papieren.

Het hoofd van de kiescommissie, Attahiru Jega, sprak op de televisie van een moeilijke maar noodzakelijke beslissing om een eerlijk verkiezingsproces mogelijk te maken.

De hoop dat het in een keer goed zou gaan, is daarmee vervlogen.

Het uitstel is overigens indirect het gevolg van de catastrofes in Japan. Vliegtuigen die onder meer stembiljetten in zouden vliegen, moesten worden omgeleid waardoor ze te laat in Nigeria landden.

Reeks verkiezingen

De parlementsverkiezingen zijn de eerste in een reeks van verkiezingen in het West-Afrikaanse land. Favoriet bij alle stembusgangen is president Goodluck Jonathan en zijn Democratische Volkspartij (PDP).

Volgende week zaterdag zijn er presidentsverkiezingen en een week later gouverneursverkiezingen.

De veiligheidsmaatregelen rond de verkiezingscarrousel zijn enorm. De circa 120.000 stembureaus zullen streng worden bewaakt. De grenzen met de buurlanden zijn gesloten en het wegverkeer is beperkt.

Ongeregeldheden

Ook zaterdag waren er incidenten. In de staat Gombe waren er ongeregeldheden. De politie zette traangas in om de demonstranten uiteen te drijven.

De 53-jarige Jonathan volgde vorig jaar Umaru Yar'Adua op als president na diens dood. Eerder dit jaar schoof de regeringspartij PDP de christen Jonathan naar voren als kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Hij versloeg een kandidaat uit het islamitische noorden.

Het kandidaatschap betekent ook een breuk met de normale gang van zaken binnen de partij van Jonathan. Normaal gesproken wisselen kandidaten uit het islamitische noorden en het christelijke zuiden elkaar af. De PDP behaalde bij de vorige verkiezingen in 2007 een meerderheid in twee derde van de 36 staten in Nigeria.