ABIDJAN - Militairen die loyaal zijn aan de Ivoriaanse leider Laurent Gbagbo hebben zaterdag een oproep gedaan aan andere soldaten om te helpen bij het beschermen van overheidsinstellingen. Ze deden de oproep via de staatszender RTI.

Vrijdag hadden aanhangers van Alassane Ouattara, de rivaal van Gbagbo, nog geclaimd dat ze in de stad Abidjan het gebouw van de RTI in handen gekregen.

Vrijdag leken strijders van Ouattara grote vorderingen te maken bij het onder controle krijgen van Abidjan, de belangrijkste stad van Ivoorkust.

Volgens getuigen stuiten de troepen van Ouattara zaterdag in Abidjan op hardnekkig verzet van de troepen van Gbagbo. Inwoners van de stad zeiden dat een felle strijd wordt gevoerd om onder meer het presidentiële paleis, het gebouw van de staatszender en militaire bases in de stad.

Buitenlanders

Ongeveer 1400 buitenlanders in Ivoorkust hebben hun toevlucht gezocht in een Frans militair kamp in Abidjan. Vrijdag zaten er vijfhonderd mensen in het kamp.

Dat heeft een Franse militaire woordvoerder vrijdag gezegd. Een derde van de buitenlanders in het kamp heeft de Franse nationaliteit. Frankrijk heeft nog geen plannen de buitenlanders te evacueren.

Plunderaars hebben het op buitenlandse eigendommen gemunt zoals winkels van Libanezen. Voor veel buitenlanders is dat reden bescherming bij de Fransen te zoeken.