BREGA - Vliegtuigen van de NAVO hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag met een luchtaanval dertien mensen gedood. Dat hebben opstandelingen zaterdag gezegd. Zij vechten tegen de Libische leider Muammar Kaddafi.

De slachtoffers zouden negen rebellen en vier burgers zijn. Volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera ligt het dodental door luchtaanvallen door de NAVO veel hoger.

Een correspondent van de Arabische zender zei dat hij zelf zeventien lichamen van rebellen bij de oostelijke stad Brega heeft gezien.

In Ajdabiyah zijn volgens al-Jazeera dertien opstandelingen tegen Kaddafi door acties van de internationale coalitie omgekomen.

Schuld

De opstandeling Mustafa Ali Omar gaf militairen van Kaddafi de schuld van de luchtaanvallen door de NAVO. Aanhangers van de Libische leider zouden zich tussen de rebellen hebben gemengd en door het afvuren van luchtafweergeschut een reactie van de NAVO hebben uitgelokt.

Een andere rebel zei dat de opstandelingen door in de lucht te schieten zelf verantwoordelijk zijn voor het incident.

Onderzoek

De NAVO heeft een onderzoek gelast naar de berichten over de gedode rebellen. Vrijdag stelde de NAVO een onderzoek in naar de mogelijke dood van Libische burgers door een aanval van het bondgenootschap.

Een arts had tegen de BBC gezegd dat de NAVO zeven burgers heeft gedood bij een luchtaanval op troepen die loyaal zijn aan Kaddafi.

Iets georganiseerder

De troepenmacht van de oppositie lijkt de afgelopen dagen iets georganiseerder te werk te gaan. Vrijdag kregen alleen militaire en getrainde vrijwilligers toestemming om naar de frontlinies te gaan. De beter georganiseerde strijders zien sneller het verschil tussen eigen en vijandig vuur.

Ze weten dat ze moeten voorkomen constant op de wegen te blijven - een zwakte van ongetrainde opstandelingen waar de troepen van Kaddafi handig gebruik van hebben gemaakt. En ze weten ook hoe ze bevelen moeten opvolgen.

De betere organisatie is een teken dat de militairen die zijn overgelopen inmiddels een belangrijkere rol hebben. Strijders juichten vrijdag toen een van hun hoogste bevelhebbers - voormalig minister van binnenlandse zaken Abdel-Fattah Younis - in een konvooi voorbijreed op weg naar het front.

Het is nog te vroeg om te stellen dat de verbeteringen voor een omslag in het voordeel van de oppositie kunnen zorgen. Ze slagen er tot dusverre maar in beperkte mate in gebruik te maken van de luchtaanvallen door de internationale coalitie.

Profiel Libië

Lees de reacties op de gebeurtenissen in Libië op NUlive

Alles over de onrust in het Midden-Oosten