KANDAHAR - Voor de tweede opeenvolgende dag zijn bij protesten in Afghanistan tegen een koranverbranding doden gevallen. In de stad Kandahar kwamen volgens een woordvoerder van de gouverneur negen mensen om en vielen 73 gewonden.

Enkele duizenden mensen waren in Kandahar de straat opgegaan om te protesteren tegen een koranverbranding in de Verenigde Staten.

Het protest komt een dag na een vergelijkbare betoging in de noordelijke stad Mazar-i-Sharif, waarbij zeven buitenlandse VN-medewerkers werden gedood.

De politie schoot zaterdag in Kandahar in de lucht om te voorkomen dat een woedende menigte naar een kantoor van de Verenigde Naties en de gebouwen van het provinciebestuur liep.

De agenten konden echter niet voorkomen dat de demonstratie uit de hand liep. Volgens getuigen is geschoten en met stenen gegooid. De betogers staken onder meer overheidsgebouwen en voertuigen in brand. ''Dood aan Amerika'', schreeuwden ze.

Taliban

De gouverneur van de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar stelt dat de Taliban achter de gewelddadige protesten zitten.

''De demonstratie in Kandahar was door de opstandelingen voorbereid'', aldus de zegsman van de gouverneur. ''Ze willen een situatie van onveiligheid creëren.'' Zestien gewapende mannen die het geweld zouden hebben aangewakkerd, zijn opgepakt.

Medewerkers VN

Vrijdag bracht een menigte die woedend was over berichten over een koranverbranding door een Amerikaanse dominee zeven medewerkers van de Verenigde Naties om het leven in de stad Mazar-i-Sharif in de provincie Balkh.

De vermoorde VN-medewerkers zijn vier gewapende Nepalese bewakers en drie humanitaire hulpverleners uit vermoedelijk Denemarken, Roemenië en Noorwegen. Naast de zeven buitenlandse VN-medewerkers kwamen er vijf Afghanen om. Na de moord op de VN-medewerkers heeft de Afghaanse politie zeker twintig arrestaties verricht.

Schandelijk

VN-topman Ban Ki-moon heeft de ''schandelijke en laffe aanval'' veroordeeld. De Veiligheidsraad eist dat Afghanistan en de internationale troepenmacht ISAF VN-medewerkers beschermen.

Kabinet

Het kabinet is geschokt over het geweld tegen medewerkers van de VN. Nederland zal de condoleances overbrengen aan secretaris-generaal Ban Ki Moon van de VN, aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag.

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken: ''Het vreedzame werk van de VN is onontbeerlijk voor de wederopbouw van Afghanistan.'' De gedachten van de Nederlandse regering zijn bij de families van de slachtoffers, aldus de verklaring.

Protesten koranverbranding