KABUL - De aanval vrijdag op een kantoor van de Verenigde Naties in de Noord-Afghaanse stad Mazar-i-Sharif heeft aan zeven buitenlandse VN-medewerkers het leven gekost. Dat heeft een woordvoerster van de VN-missie in Afghanistan bevestigd.

De Afghaanse politie heeft circa twintig mensen aangehouden na de moord, zegt de gouverneur van Balkh, Mohammed Atta Noor, zaterdag.

Bij de aanslag vielen in totaal zeker twaalf doden Onder de doden zijn vier gewapende bewakers, naar verluidt uit Nepal, en drie humanitaire hulpverleners uit Noorwegen, Denemarken en Roemenië.

Volgens de politie zijn twee van de vermoorde VN-medewerkers onthoofd. De Afghaanse autoriteiten gaven eerder tegenstrijdige informatie over het aantal gedode VN-mensen en over het totale dodental. Door de lynchpartij kwamen ook zeker vijf Afghaanse burgers om het leven.

VN-chef Ban Ki-moon heeft de ''schandelijke en laffe aanval'' veroordeeld. De Veiligheidsraad eist dat Afghanistan en de internationale troepenmacht ISAF VN-medewerkers beschermen.

Koranverbranding

Honderden mensen demonstreerden na het vrijdagmiddaggebed in Mazar-i-Sharif tegen een koranverbranding door een Amerikaanse dominee, Wayne Sapp, eind maart.

Het protest liep uit de hand, waarna het kantoor van de VN werd aangevallen. De betogers stichtten brand en haalden een wachttoren neer.

Mazar-i-Sharif ligt in de provincie Balkh en geldt als relatief rustig. De veiligheid in het gebied is momenteel nog de verantwoordelijkheid van buitenlandse troepen. De gouverneur van Balkh zei dat radicale opstandelingen het massale protest tegen de koranverbranding hebben gebruikt als dekmantel voor een aanval op de VN.

Voorafgaand aan de volledig uit de hand gelopen betoging veroordeelde Afghanistan de ''respectloze en gruwelijke'' koranverbranding eind maart in een kerk in de Amerikaanse staat Florida. Karzai riep de VS op de verantwoordelijken voor de rechter te brengen.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de aanval het VN-kantoor scherp veroordeeld. Hij condoleerde de nabestaanden van de slachtoffers en riep op tot een dialoog tussen de strijdende partijen in het Zuid-Aziatische land.

Volgens Obama doen de VN-medewerkers zeer belangrijk werk en bouwen zij aan een sterker Afghanistan. ''Wij benadrukken het belang van kalmte en roepen alle partijen met klem op het geweld af te zweren'', zei hij.

Aanval VN-kantoor Afghanistan