BRUSSEL - De Europese Unie stuurt teams naar Griekenland die de Grieken gaan adviseren bij de opvang van asielzoekers.

Het gaat om de allereerste teams van de kersverse Europese organisatie die EU-lidstaten gaat ondersteunen op asielgebied, het Europees Asiel Ondersteuningsbureau (EASO).

Dat maakte Europees commissaris Cecilia Malmström vrijdagmiddag bekend. Het EASO, dat in Malta zetelt, wordt geleid door de Nederlander Rob Visser. De teams moeten helpen bij het opzetten van een ''modern en efficiënt'' asielsysteem.

Griekenland is de laatste tijd overspoeld door duizenden migranten, vooral over de landgrens met Turkije. De illegalen en asielzoekers worden opgevangen onder omstandigheden die door de unie en de Verenigde Naties zijn bekritiseerd als onwaardig.

Buiten de deur

Het EU-agentschap voor de buitengrenzen, Frontex, stuurde eerder al honderden grensbewakers. Nederlandse marechaussees hielpen mee illegale migranten buiten de deur te houden.

Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) meldde midden februari dat zestig deskundigen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en andere instellingen klaarstaan om Griekenland advies te geven.