AMSTERDAM - De radicale Italiaanse Informele Anarchistische Federatie (FAI) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor drie bompakketten die donderdag in Griekenland, Italië en Zwitserland werden afgeleverd. Dat hebben de autoriteiten vrijdag bekendgemaakt.

Eén bom kwam donderdag tot ontploffing bij een legerkazerne in de Italiaanse stad Livorno en andere bij het hoofdkantoor van een Zwitserse kerncentrale. In Zwitserland raakten twee mensen gewond, in Italië één.

Een derde bom bij de zwaarbeveiligde Korydallos-gevangenis in Athene kon tijdig onschadelijk gemaakt worden.

In de bom in Athene vond de politie een verklaring van de FAI waarin solidariteit werd betuigd met radicale anarchisten in gevangenissen in Griekenland, Zwitserland, Chili en Duitsland.

Tekst

Tussen de overblijfselen van de bom in het Zwitserse Olten werd ook een tekst van de FAI aangetroffen. Daarin werd de vrijlating geëist van drie mensen die gevangen zitten voor een poging tot een bomaanslag vorig jaar op een IBM-onderzoekscentrum voor nanotechnologie nabij Zürich.

Dat zei de Zwitserse openbaar aanklager Carlo Bulletti. De Zwitserse autoriteiten zullen spoedig overleg voeren met hun Griekse en Italiaanse collega's, aldus Bulletti.

Griekse anarchisten

De FAI eiste eerder de verantwoordelijkheid op voor het versturen bompakketten aan de Chileense, Zwitserse en Griekse ambassades in Italië in december. Daarbij raakten twee mensen gewond.

Volgens de groepering hadden Griekse anarchisten om actie gevraagd. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA heeft de aanslag van de FAI in Livorno te maken met de Italiaanse militaire aanwezigheid in Afghanistan en Libië.

Vorig jaar

Negen leden van de Griekse radicale anarchistische Samenzwerende Kernen van Vuur staan momenteel terecht in een rechtbank in de Korydallos-gevangenis voor hun vermoedelijke aandeel bij verscheidene aanslagen.

De groep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor het versturen van bompakketten aan verschillende ambassades in november vorig jaar. Ze riep toen op tot solidariteit tussen internationale anarchistische groeperingen.