MISURATA - Troepen loyaal aan de Libische dictator Muammar Kaddafi gaan vrijdag onverminderd door met het bestoken van de westelijke stad Misurata. De militairen vallen winkels en huizen aan in het centrum, aldus een woordvoerder van de rebellen.

''Ze gebruiken tanks, raketgranaten, mortiergranaten en andere projectielen om de stad te raken. Het bombardement was lukraak, maar zeer intensief'', aldus de zegsman. ''We herkennen de stad niet meer. De verwoesting is niet te beschrijven.''

''De aanhangers van Kaddafi zijn nu middenin de stad en plunderen de boel, waaronder winkels en woningen, en ze vernietigen daarbij alles'', vertelde de woordvoerder.

Tactiek gewijzigd

Volgens een Belgische militaire woordvoerder mengen de troepen van Kaddafi zich op sommige plaatsen onder de bevolking. Daardoor bemoeilijken ze de taken van de piloten die boven Libië operaties uitvoeren in het kader van de internationale interventie.

Het wordt moeilijk aanvallen uit te voeren waarbij de bevolking gespaard blijft, aldus de generaal tijdens een persbriefing van het ministerie van Defensie. Het sparen van burgers geldt als een prioriteit van de internationale gemeenschap bij haar interventie in Libië.

De Amerikaanse stafchef, admiraal Mike Mullen, stelde donderdag dat het slechte weer sinds begin deze week het grootste probleem vormt voor luchtaanvallen tegen de troepen van Kaddafi.

Tripoli

In Misurata, 200 kilometer ten oosten van Tripoli, wordt al dagenlang hevig gevochten. Daarbij zouden volgens de rebellen zeker 124 mensen zijn omgekomen.

In de Libische hoofdstad is vrijdag kort voor zonsopgang bovendien hevig geschoten. Getuigen meldden 20 minuten lang automatisch geweervuur te hebben gehoord. Het is niet duidelijk wie er schoten.

Tripoli is het bolwerk van Muammar Kaddafi die het land sinds 1969 heeft geregeerd. Hij verblijft naar verluidt in het centrum van Tripoli, in het Bab al-Aziziyah-complex, dat als een vesting is aangelegd.