DEN HAAG - Het Internationaal Gerechtshof in het Vredespaleis in Den Haag heeft vrijdag verklaard niet bevoegd te zijn om te oordelen in de zaak die Georgië in augustus 2008 tegen Rusland heeft aanspannen.

Georgië beschuldigt Rusland van etnische zuiveringen in de Georgische streken Abchazië en Zuid-Ossetië.

Georgië deed in 2008 een poging de gebieden te heroveren en raakte daardoor in een korte oorlog verwikkeld met Rusland.

De rechters oordeelden dat ze onbevoegd zijn, omdat Georgië zich in zijn klacht baseert op de Conventie tegen Rassendiscriminatie. Maar die conventie bepaalt ook dat partijen moeten proberen te onderhandelen voor ze hun geschil aan het Internationaal Gerechtshof voorleggen.

Geen jurisdictie

Dat is niet gebeurd, dus is aan die voorwaarde niet voldaan. ''Het hof is met tien stemmen voor en zes tegen tot de slotsom gekomen dat het geen jurisdictie heeft'', zei de Japanse voorzitter van het hof, Hishashi Owada.

De omstreden regio's Abchazië en Zuid-Ossetië onttrokken zich in de jaren negentig al aan het gezag van de regering in Tblisi. Moskou heeft ze inmiddels als onafhankelijke staten erkend.

Oordeel

Etnische Georgiërs zijn er verdreven. De meeste landen erkennen de afscheiding niet en beschouwen Abchazië en Zuid-Ossetië als Georgisch grondgebied.

Rusland verwelkomde het oordeel en Georgië is allerminst uit het veld geslagen.

Een vrijdag in Den Haag verspreide reactie van de Georgische regering stelt dat het Internationaal Gerechtshof een belangrijk argument van Rusland heeft afgewezen en de mogelijkheid openlaat alsnog een oordeel te vellen over deze kwestie. Dat kan zodra aan de gestelde onderhandelingsvoorwaarde is voldaan.