AMSTERDAM - Nadat de Libische minister van buitenlandse zaken Moussa Koussa woensdag naar Groot-Brittannië was gevlogen en daar zijn functie had neergelegd, is donderdag opnieuw een hoge figuur binnen de Libische regering overgelopen.

Het gaat om Ali Abdessalam Treki, de Libische vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties en voormalig minister van buitenlandse zaken.

Treki, die momenteel in Caïro verblijft, maakte zijn aftreden donderdag op diverse websites van de oppositie bekend. "We moeten ons land niet een onbekend lot tegemoet laten gaan", zei hij.

"Het is het recht van onze natie om in vrijheid en democratie een goed leven te leiden."

Grote klap

Het overlopen van hoge figuren in de regering van de Libische leider Moammar Kaddafi is een teken dat het regime scheuren vertoont.

Volgens Ibrahim Dabbashi, de plaatsvervangende ambassadeur voor Libië bij de VN en een van de eersten die naar de oppositie overliep, is met name het vertrek van Koussa een grote klap voor het regime.

Steunpilaar

Abdel-Moneim al-Houni, de voormalige gezant van de Arabische Liga in Caïro, zei dat Treki al drie weken geleden had willen overlopen, maar hier al die tijd de kans niet toe zag. Over het vertrek van Koussa was hij eveneens lovend.

"Koussa is sinds de jaren zeventig een van de steunpilaren van het regime van Kaddafi geweest. Zijn vertrek betekent dat hij weet dat het einde van Kaddafi nabij is en dat hij het zinkende schip wil verlaten."

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg Twitterberichten over Libië via NUlive