AMSTERDAM - Italië heeft donderdag meer dan tweeduizend asielzoekers van het kleine eiland Lampedusa overgebracht naar het Italiaanse vasteland.

Lampedusa werd de afgelopen tijd overspoeld door bootladingen immigranten uit Noord-Afrika.

De massale toestroom van asielzoekers had als gevolg dat het eiland de ruim zesduizend immigranten geen onderdak meer kon bieden en dat mensen noodgedwongen in de open lucht moesten slapen.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International sprak haar zorgen uit en noemde de omstandigheden waaronder de immigranten verblijven 'afschuwelijk'.

Pleegfamilies

De organisatie Save the Children maakt zich zorgen over de minderjarige asielzoekers. Volgens een woordvoerder gaat het om zo'n 350 kinderen.

Onder internationale conventies mogen minderjarigen niet worden teruggestuurd naar hun vaderland en moeten de kinderen worden ondergebracht bij pleegfamilies tot de asielaanvraag is verwerkt. De Italiaanse regering heeft geld vrijgemaakt om minderjarigen die niet worden begeleid door volwassenen onder te brengen bij pleeggezinnen.

Gefrustreerd

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi bracht woensdag een bezoek aan het eiland en beloofde de eilanders dat alle immigranten binnen 48 tot zestig uur zouden worden teruggestuurd naar Tunesië of worden overgebracht naar het vasteland.

De Italiaanse minister van buitenlandse zaken Franco Frattini zei donderdag gefrustreerd te zijn door het feit dat andere lidstaten van de Europese Unie weinig tot niets doen om Italië te helpen bij de stroom asielzoekers.

"Het is schokkend dat er geen solidariteit wordt getoond door de andere Europese landen, waaronder de landen waar veel Tunesiërs naar toe willen, zoals Frankrijk", zei hij.

Bezoek

Het kantoor van Silvio Berlusconi heeft donderdagavond bekend gemaakt dat de Italiaanse premier maandag een bezoek zal brengen aan Tunesië. De regeringsleider heeft eerder al telefonisch contact gehad met zijn Tunesische ambtgenoot Beji Essebsi.

De reden voor het bezoek werd niet gegeven, maar naar verwachting zal Berlusconi met Essebsi willen praten over de grote vluchtelingenstroom vanuit Tunesië naar Italië.

Kritiek

Berlusconi vindt dat Tunesië te weinig onderneemt om te voorkomen dat mensen het land verlaten om hun geluk in Europa te beproeven.

Het land had beloofd maatregelen te nemen om de vluchtelingenstroom in te dammen. In ruil daarvoor zegde Italië tientallen miljoenen aan financiële steun toe.