TOKIO - Het grondwater rondom de door natuurgeweld zwaar beschadigde kerncentrale in de Japanse plaats Fukushima is zeer zwaar verontreinigd met een radioactieve stof.

Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo donderdag op gezag van de eigenaar van het complex, het elektriciteitsbedrijf Tepco.

De hoeveelheid radioactieve stoffen in het grondwater rond reactor 1 ligt volgens Tepco 10.000 keer hoger dan toegestaan. Het stralingsniveau is ''extreem hoog'', zei een medewerker van het bedrijf tegen Kyodo.

Oververhit

De kerncentrale in Fukushima kampt met grote problemen sinds een zware aardbeving en een tsunami op 11 maart de koelsystemen lamlegden.

Een aantal reactoren is oververhit geraakt met branden en explosies tot gevolg. Daardoor zijn grote hoeveelheden radioactief materiaal in het milieu terechtgekomen.

Rundvlees

Het Japanse ministerie van Volksgezondheid liet weten dat in rundvlees dat afkomstig is uit de prefectuur Fukushima een te hoge concentratie radioactief cesium is aangetroffen.

Cesium is een afvalstof die overblijft na kernsplijting, het proces waarmee in een kerncentrale energie wordt opgewekt.

Uit de handel

Het is de eerste keer sinds het begin van de nucleaire crisis dat een overschrijding van de grenswaarde in vlees wordt aangetroffen. Eerder waren al wel melk en groenten uit de handel genomen die te veel radioactieve stoffen bevatten.

Ook het kraanwater in de hoofdstad Tokio was tijdelijk zo radioactief dat het voor kleine kinderen niet veilig genoeg meer was om te drinken.

Lees alles over de ramp in Japan op onze special.

Volg al het nieuws op Twitter over Japan op NUlive.