AMSTERDAM - Groot-Brittannië biedt de overgelopen Libische (ex-)minister van Buitenlandse Zaken Moussa Koussa geen diplomatieke onschendbaarheid aan. Dat meldt persbureau AP donderdag.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague noemde het opstappen van Koussa, een voormalig steunpilaar van de omstreden Libische leider Muammar Kaddafi, een bewijs voor het beeld dat het regime van Libië “gefragmenteerd is, onder druk staat en afbrokkelt”.

De eerder overgelopen Libische immigratieminister Ali Errishi zei op de Franse televisiezender France 24, dat het vertrek van Koussa volgens hem betekent dat het einde van het Kaddafi-regime nabij is.

Volgens de oud-minister zullen andere leden van het regime Koussa's voorbeeld volgen. ''Koussa was de assistent die Kaddafi het meest vertrouwde. Hij heeft nu niemand meer. Het is nu alleen nog hij en zijn kinderen.''

Koussa wordt verhoord in Groot-Brittannië, waar hij naartoe vluchtte. Volgens Errishi kan Koussa veel vertellen. ''Hij weet wat er gaande is in Libië en waar het regime zijn wapens vandaan krijgt. Dit is een mogelijkheid voor Koussa om heel veel slechte dingen goed te maken.''

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten