BRUSSEL - Als er ''de komende dagen en weken'' geen akkoord komt in de Belgische kabinetsformatie, stapt de N-VA uit de onderhandelingen. De andere partijen moeten dan maar een regering maken zonder de Vlaams-nationalisten.

N-VA-kopstuk Geert Bourgeois heeft dat donderdag gezegd in de Belgische krant De Standaard.

Bourgeois is een van de oprichters van de N-VA en minister in de Vlaamse deelregering. Hij noemde eind april als deadline, want dan moet België zijn begrotingsvoorstellen voor de komende jaren voorleggen aan de Europese Unie.

De kabinetsformatie in België duurt al sinds de verkiezingen van 13 juni vorig jaar. De N-VA en de andere Vlaamse partijen willen een staatshervorming om Vlaanderen en Wallonië meer autonomie te bieden, maar de Franstaligen houden de boot af.

Zij vrezen een verdere verarming van Wallonië als er te veel bevoegdheden worden overgeheveld van de federale regering naar de deelstaten.

PS

Bourgeois haalt in De Standaard vooral uit naar de PS (Franstalige socialisten), na de N-VA de grootste partij in België. Die heeft volgens hem ''nog geen enkel serieus aanbod'' gedaan tijdens de regeringsvorming.

Bourgeois eist niet alleen dat de PS instemt met een staatshervorming, maar ook met grote sociaaleconomische hervormingen. Ook op dit punt zijn er aanzienlijke tegenstellingen.

De N-VA heeft een centrumrechts programma, terwijl de PS traditioneel links georiënteerd is.

Doorstart

In Belgische media circuleren al geruime tijd speculaties dat de N-VA uit de formatie zal stappen, of eruit gewerkt wordt.

Dat zou de weg vrijmaken voor een doorstart van het demissionaire kabinet-Leterme, bestaande uit christendemocraten, socialisten en liberalen.

Leterme

Premier Yves Leterme, een Vlaamse christendemocraat, heeft vorige week nog met klem ontkend daarop uit te zijn. Ook zijn partijgenoot Wouter Beke, die op dit moment informateur is, spreekt dit scenario tegen.

Beke, die als koninklijk onderhandelaar sinds een maand de formatie leidt, bracht donderdag koning Albert II opnieuw tussentijds verslag uit.