AMSTERDAM - Agenten van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA zouden al enkele weken in Libië actief zijn, op zoek naar informatie ten behoeve van de luchtaanvallen op het land. Dat meldt de New York Times op basis van regeringsfunctionarissen uit de VS.

De CIA zou al weken aanwezig zijn in het onrustige Noord-Afrikaanse land ter ondersteuning van de luchtaanvallen door de internationale coalitie die VN-resolutie 1973 afdwingt.

Agenten proberen in contact te komen met de rebellen die tegen het regime van Muammar Kaddafi vechten en moeten wapendepots in kaart brengen. Ook hopen de Verenigde Staten via de inlichtingendienst informatie te krijgen over de verblijfplaats van de regering en van kolonel Kaddafi zelf.

President Barack Obama sloot onlangs nog uit dat er Amerikaanse grondtroepen naar Libië gaan, maar heeft volgens de regeringsbronnen van de New York Times wel met de geheime CIA-operatie ingestemd.

De CIA wilde niet op het bericht reageren.

Wapens

In een interview met de nieuwszender NBC zei Obama dinsdag niet uit te sluiten dat Amerika de rebellen in Libië van wapens zal gaan voorzien. Een dag eerder zei minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton dat de internatinale coalitie die, onder leiding van de NAVO, militair ingrijpt in Libië dat zal blijven doen tot Kaddafi zich conformeert aan de resolutie van de VN.

Resolutie 1973 maakt militaire maatregelen om de bevolking van Libië te beschermen en hethandhaven van een vliegverbod boven het land mogelijk.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg Tweets over Libië via NUlive.