TOKIO - De hoeveelheid radioactief jodium in het zeewater bij de Japanse kerncentrale Fukushima I blijft stijgen. Het peil ligt nu 4385 keer zo hoog als wettelijk toegestaan.

Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo donderdag. Niet eerder was de zee zo besmet.

Woensdag lag de hoeveelheid jodium-131 in zee nog 3355 keer boven de limiet. In de dagen daarvoor was duizend tot tweeduizend keer zo veel radioactief jodium gemeten als toegestaan. Jodium-131 blijft over na kernsplijting. Blootstelling aan grote hoeveelheden kan leiden tot ziektes als schildklierkanker.

De aanhoudend hoge metingen kunnen volgens de Japanse nucleaire toezichthouder betekenen dat er constant straling lekt uit de kerncentrale.

Evacuatie

In een gebied van twintig kilometer rond Fukushima I zijn de bewoners geëvacueerd. Wie 20 tot 30 kilometer van de kerncentrale woont, heeft het dringende advies gekregen vrijwillig te vertrekken.

Er zijn nog geen plannen de evacuatiezone verder uit te breiden, stelde de Japanse regeringswoordvoerder Yukio Edano donderdag. VN-atoomwaakhond IAEA had woensdag gezegd dat het stralingsniveau te hoog was in het dorp Iitate, op veertig kilometer van de kerncentrale.

Beschadiging

Fukushima I raakte ernstig beschadigd door de zware aardbeving en de tsunami op 11 maart. Daardoor viel de koeling uit en liep de temperatuur in de reactoren hoog op.

Er zijn enkele explosies en branden geweest. De nucleaire crisis ten noorden van Tokio is de ergste sinds de Tsjernobylramp in 1986.

Lees al het nieuws uit Japan

Volg al het nieuws op Twitter over Japan op NUlive