NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties legt sancties op aan de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo, die ondanks een verkiezingsnederlaag in november zijn positie met geweld blijft verdedigen.

Het hoogste VN-orgaan stemde unaniem in met de maatregelen, waaronder een reisverbod en bevriezing van tegoeden.

De Veiligheidsraad wil dat Gbagbo zich onmiddellijk neerlegt bij de verkiezingszege van zijn rivaal Alassane Ouattara, die door de internationale gemeenschap wordt erkend als het wettig gekozen staatshoofd van Ivoorkust.

Hij moet de macht overdragen en het geweld van zijn aanhangers tegen die van Ouattara stoppen.

Levens

De strijd in Ivoorkust heeft de afgelopen maanden honderden levens geëist. Meer dan een miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.

De VN vrezen dat de geweldsspiraal ontaardt in een nieuwe burgeroorlog in het West-Afrikaanse land, waar VN-blauwhelmen sinds de vorige burgeroorlog in 2002 en 2003 de vrede proberen te bewaren.

Ondenkbare

''Het ondenkbare vindt onder onze ogen plaats'', zei de Nigeriaanse VN-ambassadeur Joy Ogwu.

Zij zei dat moorden en verkrachtingen aan de orde van de dag zijn en dat het geweld volledig uit de hand dreigt te lopen. De VN-resolutie tegen Gbagbo was een initiatief van Nigeria en Frankrijk.

Hoofdstad

Ouattara's manschappen hebben de afgelopen dagen grote delen van het land onder controle gekregen. Woensdag veroverden zij ook de hoofdstad Yamoussoukro. Ze hebben ook een stad ingenomen 130 kilometer van San Pedro, 's werelds grootste exporthaven van cacao.

Het Afrikaanse land, met ruim 20 miljoen inwoners, is de grootste exporteur van cacao ter wereld.

De aanhangers van Ouattara hebben gedreigd op te rukken naar de grootste stad van het land, Abidjan. Daar heeft Gbagbo zich verschanst.