AJDABIYAH - De internationale troepenmacht heeft woensdag een bombardement uitgevoerd op strijders van de Libische dictator Muammar Kaddafi, circa 10 kilometer ten westen van Ajdabiyah.

Die stad ligt in het noordoosten van het Noord-Afrikaanse land.

Dat meldde een verslaggever van het persbureau AFP. Opstandelingen die in de afgelopen week een reeks steden en dorpen langs de kust hadden veroverd op Kaddafi, werden woensdag gedwongen tot een chaotische aftocht. Velen reden in hoog tempo naar Ajdabiyah.

Het bombardement veroorzaakte hevige rookontwikkeling. De strijders tegen het bewind van Kaddafi reageerden met gejuich op de luchtaanval.

Het was de eerste keer in twee dagen tijd dat de internationale troepenmacht een luchtaanval uitvoerde in het noordoosten van Libië.

NAVO

NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen heeft woensdag gezegd dat zijn organisatie klaar is voor een humanitaire operatie in Libië, mocht dat nodig zijn. Hij zei dat op de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij studenten toesprak.

Volgens Rasmussen zijn de plannen voor het leveren van bijvoorbeeld voedselhulp al gemaakt en kan de NAVO die plannen op verzoek snel uitvoeren.

De NAVO heeft al de leiding over de controle van het wapenembargo tegen Libië en de militaire operaties die burgers moeten beschermen tegen geweld.

Burgers

De Deen Rasmussen zei dat de NAVO boven Libië actief is om burgers te beschermen, maar ook dat de gewenste uitkomst van het conflict een vreedzame overgang naar een democratie is.

Het ergste wat volgens hem kan gebeuren, is dat Libië een mislukte staat wordt, een land zonder effectief bestuur dat een broedplaats is voor extremisme aan de grens van Europa.

Rasmussen en Jakob Kellenberger van het Internationale Rode Kruis ontvingen in Rotterdam de leiderschapsprijs World Leader Cycle Award 2010 van de Economic Faculty Association Rotterdam (EFR).

Libië

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg Twitterberichten over Libië via NUlive.