LAMPEDUSA - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft woensdag tijdens zijn bezoek aan het eiland Lampedusa beloofd dat het eiland binnen zestig uur zal worden ontruimd. ''Het hele eiland wordt hersteld in zijn normale toestand'', verzekerde de premier.

In een toespraak beloofde Berlusconi dat hij een marineschip zou sturen om alle immigranten van het eiland te verplaatsen naar andere regio's in Italië.

''Ik heb een schoonmaakbedrijf aangesteld voor het eiland." Hij zei dat de bevolking in aanmerking moet komen voor de Nobelprijs.

GroenLinks in het Europarlement stelde dat Berlusconi voorbijgaat aan de situatie van de vluchtelingen.

''Die zitten onder erbarmelijke omstandigheden en worden nu naar elders verscheept. Wat ik wil zien is dat Europa deze mensen behoorlijk opvangt en een asielprocedure laat doorlopen'', zei Europarlementariër Judith Sargentini.

Ze had aanvankelijk veel kritischer gereageerd, maar na nadere informatie kwam ze met deze mening.

Vluchtelingen

Lampedusa wordt sinds de onrust in Noord-Afrika geteisterd door een grote stroom vluchtelingen, vooral uit Tunesië.

Dit tot frustratie van de plaatselijke bevolking die het aantal vluchtelingen heeft zien stijgen voorbij de eigen populatie van vijfduizend mensen.

Toerisme

Berlusconi vraagt staatsomroep RAI en zijn eigen particuliere tv-bedrijf Mediaset programma's uit te zenden over de schoonheid van Lampedusa.

Die moeten het toerisme bevorderen op het eilandje. Berlusconi, een van de rijkste mannen in Italië, zei dat hij zelf een huis had gekocht op het eiland.

Beloftes

De stroom aan beloftes staat in contrast met weken van onzekerheid. Tunesiërs stromen massaal toe, sinds de grenscontroles in Tunesië zijn weggevallen door het plotse vertrek van president Zine al-Abidine Ben Ali.

De situatie op het eiland is een nieuwe smet op het imago van de Italiaanse regering. Die komt bovenop de problemen met de enorme afvalberg in Napels. De oppositie gelooft niets van de beloftes van de premier.

Italië beschuldigt Europese landen ervan geen hulp te bieden. Vooral Frankrijk krijgt een veeg uit de pan omdat het migranten tegenhoudt die vanuit Italië naar Frankrijk willen.

''Terwijl 80 procent van de migranten Frans spreekt en misschien familie heeft in Franse steden'', zei de Italiaanse minister Franco Frattini (Buitenlandse Zaken). 

Alles over de situatie in het Midden-Oosten op onze special

Situatie Lampedusa