YAMOUSSOUKRO - De troepen van Alassane Ouattara rukken steeds verder op richting Yamoussoukro, de hoofdstad van Ivoorkust. Dat meldde de BBC woensdag.

Dorpen in de omgeving van Yamoussoukro waren woensdag het toneel van hevige gevechten. Ooggetuigen

meldden

dat de strijdende partijen elkaar bestoken met machinegeweren en andere zware wapens.

Yamoussoukro heeft als hoofdstad een grote symbolische waarde in het gewapende conflict tussen Ouattara en zijn rivaal Laurent Gbagbo.

De politici, die allebei verblijven in Abidjan, verreweg de grootste en belangrijkste stad van Ivoorkust, hebben zich allebei laten beëdigen als president.

Winnaar

Dat gebeurde na presidentsverkiezingen eind november. De kiesgerechtigden in Yamoussoukro (200.000 inwoners) stemden in grote meerderheid voor Ouattara.

De internationale gemeenschap erkende Ouattara als winnaar, maar zittend president Gbagbo weigerde op te stappen. Sindsdien is het zeer onrustig in Ivoorkust. In de afgelopen weken escaleerde het geweld.

Meer dan 460 mensen kwamen al om het leven. In de afgelopen dagen boekten troepen van Ouattara vanuit hun bases in het noorden van het land steeds meer terreinwinst in het zuiden, dat tot nog toe in handen is van Gbagbo.

Belangrijk doel

Yamoussoukro is een belangrijk doel voor Ouattara's strijdmacht op weg naar Abidjan, een miljoenenstad aan de Golf van Guinee. Hetzelfde geldt voor de havenstad San Pedro in het zuidwesten.

Als Ouattara deze stad in handen krijgt heeft hij de beschikking over veel betere transportmogelijkheden voor cacao, het belangrijkste exportproduct van Ivoorkust. De bevoorrading van zijn strijders wordt ook eenvoudiger als Ouattara de controle heeft over San Pedro.