BANGKOK - Door overstromingen en modderlawines in het zuiden van Thailand zijn zeker 21 mensen om het leven gekomen. Duizenden toeristen zitten vast in vakantieoorden, meldden de autoriteiten.

De overstromingen die de modderlawines veroorzaken, duren al een week. Ze zijn zeer ongewoon voor de tijd van het jaar.

Tien tot twintig Nederlandse toeristen zitten vast in het zuiden van het land, zo liet de Eurocross Assistance woensdag weten.

Het treinverkeer naar de regio is gestremd en drie luchthavens zijn gesloten, onder meer die van het bij toeristen zeer populaire eiland Koh Samui.

Vervoersmogelijkheden

'Ook andere vervoersmogelijkheden beperkt,’’ zei een woordvoerder van de hulpverlenende organisatie. De Thaise marine heeft schepen naar het gebied gestuurd om toeristen en lokale bewoners te evacueren.

Er zijn geen meldingen zijn van vermissing van Nederlandse toeristen, of noodzaak van repatriëring of medische hulp.

Reizen ontraden

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt sinds dinsdag ''niet-essentiële'' reizen naar de regio's in Thailand die zijn getroffen door de wateroverlast.

Ongeveer 265.000 mensen zijn in meer of mindere mate gedupeerd door de overstromingen. De zware regens duren nu al een week.

De grote hoeveelheden neerslag in het zuiden van Thailand zijn zeer ongewoon voor de tijd van het jaar. Op Koh Samui is het in maart normaal gesproken kurkdroog.

Overstromingen zuiden Thailand